България за първи път се появи на картата на Google иноваторите с инициатива за внедряване на интернет-базирана образователна платформа в общинските училища на Пловдив. Програмата Google Certified Innovator събра в Лондон най-ярките умове от сферата на образованието, с които по-рано този месец проведе тридневна академия за развитие на техните проекти. За събитието (#Lon2017) кандидатстваха над 500 експерти от цял свят, но допуснатите бяха само 35. Сред тях се нареди образователният експерт Александър Ангелов – първи Google сертифициран иноватор от България и ръководител Център за творческо обучение. Заедно с градската управа на Пловдив, той инициира проект за въвеждане на G suite във всички 52 общински училища.

Става дума за мащабна платформа на Google, включваща пакет от полезни приложения, предоставяни от технологичния гигант безплатно за образователни цели. G suite е преведена на български език и позволява свободен достъп на учители и ученици, включително до “Google класна стая” – един от най-развитите софтуерни програми за управление на учебен процес. По време на тридневната академия в лондонската централа на Google, иноваторите имаха шанса да надникнат в новите разработки на гиганта, както и ще получат методическа подкрепа и менторство в реализирането на проектите им за срок от 12 месеца. Най-добрите проекти ще станат част от портфолиото на Google иноваторите, където вече са достъпни 60 примера за иновации от сферата на образованието.

G suite за 52 общински училища в Пловдив

В началото на 2016-а година, първоначално само в Основно училище “Алеко Константинов”, а след това в още 7 пловдивски училища, започна внедряването на G suite. Паралелно започнаха да се провеждат интензивни обучения за учители за работа с платформата. В периода 2017-2018 г. предстои въвеждане на платформата и обучения на учителите от останалите над 40 училища. Проектът поставя основи и за въвеждане на електронни услуги за родители, ученици и учители.

В България Александър Ангелов е познат най-вече като ръководител на Център за творческо обучение. Екипът на неговата организация работи за качествена промяна в образованието като предоставя цялостни решения за оборудване, съдържание и дизайн на учебна среда. Центърът е сътрудничил с 1100 училища и 900 детски градини в България и други държави като междувременно разработва модела „Креативна класна стая“ – запазена марка в Европейския съюз. В средата на тази година организацията ще открие и Център за технологичен трансфер в Пловдив, където ще се развиват дейности подпомагащи процесите на внедряване на технологии в средното и висшето образование.

Снимки на Александър Ангелов от церемонията по награждаване на Google Иноваторите

https://goo.gl/photos/teVBQVScKe69VmJT8

Официална информация от Google за програмата Certified Innovator London 2017:

https://edutrainingcenter.withgoogle.com/certification_innovator

https://twitter.com/GoogleForEdu/status/857159848840114177

https://twitter.com/NancyWTech/status/856214886182998020

Снимки от Google Certified Innovator:

https://goo.gl/photos/apRLyNBgkRmQjsu69