Център за творческо обучение

Опознай света около теб, научи повече за себе си!

Приключи международната конференция Инструменти за привлекателно образование

Международната конференция Инструменти за привлекателно образование по науки се състоя между 31 октомври и 2 ноември 2014 в Интер Експо Център, София. Тя беше първото голямо събитие, организирано в рамките на проект Teamwork, Training and Technology Network - TTT NET.

 

По време на пленарните сесии, лектори от страните, участващи в проекта, представиха своите проекти и политики за по-ефективно образование по науки. Като домакин на конференцията и координатор на проекта, Рени Димова представи TTTNetwork на първата пленарна сесия. След нея проф. д-р Ана Георгиева от БАН проведе лекция на тема Наука на сцената - национална и международна платформа за обмен на иновативни и атрактивни методики в обучението по естествени науки. Други български лектори на конференцията бяха Александър Ангелов (ЦТО), който представи проекта Креативна класна стая, и   Свежина Димитрова (НАОП), която говори за Развиването на ключови компетентности на учениците, чрез уроци по астрономия в НАОП. Други български професионалисти в сферата на образованието проведоха уъркшопи и презентации на теми като: Умения за самостоятелно учене, weSPOT научното проучване като подход към привлекателно образование по науки, Образование, развиващо ключови компетентности за учене през целия живот – изводи от проекта KEYS, Подобряване дигиталната и културната компетентност чрез симетрии, Химическият експеримент – забавен и поучителен, Ресурси за привлекателно образование по науки, технологии, инженеринг и математика в платформата  Scientix  и др.

 

Представителите на Московкия университет, Анна Суходимцева и Татяна Торбина, разискваха темата за Мрежово общество като фактор при развитието на детските научно-изследователски дейности. Роман Комаров запозна участниците с Изследването на психологическите черти на успешните руски деца, а Дария Смирнова изгради образа на Успешният ученик на пазара на труда.  По време на паралелните сесии представителите на университета проведоха уъркшоп на тема Иновативни инструменти на психологическата подкрепа за идентифициране и развиване на потенциални успех на учениците  и  майсторски клас Защо корабът плава, а пиронът потъва?

 

Турските представиттели на конференцията бяха от Space Camp Turkey и от училищата Дога. Толга Йълдъръм от Спейс Кемп представи Работа в екип, обучение и технологии – пътната карта на Спейс Кемп за обучение, ориентирано към компетентности  по време на пленарната сесия, а учителите от Дога проведоха уъркшопи на тема Нано-технологии в обучението по науки  и  Intel Teach Advance онлайн програмата “Хвани ме, ако можеш".

 

Италианските участници на конференцията бяха Емануеле Микели, който представи проектите  EduRob и BatBot, както и Тулия Уршиц, която демонстрира Изучаването на математика и наука чрез програмиране и запозна участниците с начина на работа с Go Lab. Учители от норвежкия университет в Ставангер представиха Методът на любопитството  и  иновационната обучителна програма Стаята на Нютон. Михай Агапе от Румъния говори за начините за Подобряване на дейностите по науки, технологии, инженеринг и математика  чрез състезания и европейски проекти, а  Йоргис Андрулакис от Гърция показа Инструменти за рефлексия (размисъл) за насърчаване на ангажираността на учениците по темите за храненето и здравето .

 

Образователният мениджър от Интел - Дани Арати, представи Инструменти за обучение по науки, технологии, инженеринг и математика по време на пленарните сесии, а Джина Михай запозна гостите на конференцията с проектът Scientix. Юдит Гарай от Интелисенс пък изнесе презентация на тема Как да повишим интереса на децата към науките.

 

В рамките на конференцията Инструменти за привлекателно образование международните и българските участници - учители, образователни експерти, директори, и ученици имаха възможността да се запознаят с иновативни практически инструменти, които да направят образованието по науки по-ефективно и интересно за учениците. Сега е техен ред да превърнат тези нови политики и инструменти в част от класната стая.

 

Повече за контекста на международната конференция TTT NET

Международната конференция „Инструменти за привлекателно образование” е организирана в рамките на международния проект TTT NET, осъществен с подкрепата на ЕК по програма „Учене през целия живот” (540029-LLP-1-2013-1-IT-COMENIUS-CNW). Проектът  има за цел да обобщи образователни политики, за да направи обучението по науки по-атрактивно и привлекателно за младите учащи. Проектът се стреми да надгради опита на учителите иноватори и постиженията на международните проекти и инициативи, целящи подкрепяне на научното обучение.

Лекторите на конференцията ще бъдат образователни експерти от страните членки на ЕС; основатели на успешни международни образователни проекти и практически компетенции, ориентирани към преподаване и учене; координатори на проекти; представители на Министерството на Образованието, Регионални Инспекторати по Образованието и други образователни власти. Целевата аудитория на презентациите и уъркшопите са училищни директори, учители, учители треньори, ученици, представители на образователни асоциации, студентски департаменти, институции за обучение на учители и други хора, работещи в образователната сфера.

Уебсайт на проекта:  www.tttnet.eu

София 1111,
Стадион "Академик", ниво 2

(до зала "Фестивална)

Тел.: 02 408 03 26

Моб.:0882 506 425

Варна
ул. Генерал Колев 54, ет. 3, оф. 14

Моб.:0882 506 425

Е-mail: info@cct.bg