Рекорден брой деца от България ще участват в международния учебен лагер Space Camp Turkey в Измир с пълни стипендии през идващото лято. В навечерието на Деня на космонавтиката 12 април Център за творческо обучение преброи 12 деца на възраст между 9 и 15 години, които са спечелили стопроцентово финансиране за престоя си в космическия лагер.

През сезон 2018 организацията ни успя да създаде партньорства с четири български общини, които предоставиха по една пълна стипендия за дете, което да посети Space Camp Turkey – Гоце Делчев, Козлодуй, Силистра, Пловдив. Към всяка общинска стипендия Център за творческо обучение добави по още една за второ дете от същата община.

Още с учредяването си през 2007 г. Център за творческо обучение започва да организира посещението на Space Camp Turkey в Измир за десетки деца от България, които се интересуват от наука и са готови за предизвикателствата на екипната работа в екип с връстници от цял свят – точно като в Международната космическа станция.

Още 17 деца ще заминат за летния космически лагер с частични стипендии от Център за творческо обучение, а десетки други са се класирали за участие и имат възможност да проявят инициативност и способност за разрешаване на проблеми като съберат необходимата сума от 1250 щ.д. със собствена кампания за набиране на средства или с финансиране от близките си.

Общо 90 български деца годишно имат шанс да се включат в лятната програма на космическия лагер в Измир, където се обучават практически и екипно по физика, астрономия, роботика, астрофизика и биология.

За участие в Space Camp Turkey е необходимо да сте на възраст между 9 и 15 години, да имате интерес към науките, да си служите с английски език на разговорно ниво, както и да кандидатствате в конкурса за есе или видеоесе, който Център за творческо обучение организира всяка година.