Мария Хелстола се завръща в България с ново обучение само след две седмици!

Причините Център за творческо обучение да отправи повторна покана към финландската лекторка толкова скоро след дебюта ѝ у нас са поне три.

На първо място са изключително позитивните отзиви от учителите, взели участие в първото й обучение през юни 2017 г. („Драма метод за преподаване на езици“).

После, Мария ни предложи твърде интересна тема, за да пропуснем този шанс: Форумният театър прави дигитален скок или как да разрешаваме проблемни ситуации, свързани с дигитализацията и интернет.

Накрая, но не по важност, методът ще бъде част от най-новото обучение на Центъра, посветено на медийната грамотност, за който ще споделим повече в най-скоро време.

Накратко за Мария

Мария Хелстола е учител по фински език от училището “Ана Тапион” в град Айто, член е на борда на асоциацията, посветена на финландското образование по драма (Finnish Drama Education Association (FIDEA), както и редактор на изданието на асоциацията FIDEA-journal.

Тя се застъпва за драма методите в образованието не само в интерес на учениците, но и на учителите. Според нея, те трябва да бъдат щадени възможно най-много от т.нар. прегаряне в професията, за да могат да я практикуват с удоволствие възможно най-дълго време. От опита си знае, че един от най-продуктивните подходи в тази посока е именно въвеждането на драма практики в учебния процес.

Когато за първи път гостува в България имахме удоволствието да проведем с нея кратко интервю, в което засягаме някои митове за финландската образователна система. Можете да го прочетете ТУК. 

Обучението

Този път Мария Хелстола ни носи специално еднодневно обучение за учители, които изпадат в проблемни ситуации, свързани с дигиталното ни съвремие или просто с интернет. Методът, който ще представи тя е базиран на форумния театър* и, по същност и замисъл, е предназначен за разрешаване на всевъзможни житейски ситуации. Той е достатъчно прост, за да можете с лекота да го прилагате в работата си с учениците.

Не е необходимо да притежавате какъвто и да е предишен опит в драматичните изкуства. Вашето любопитство и положителна нагласа са напълно достатъчни!

Илюстрация: Coline Robin

*Какво е форумен театър?

Форумният театър е създаден като сценичен и образователен инструмент от именития бразилски творец и културен активист Аугусто Боал (16 март 1931 – 2 май 2009). Докато заема позицията на общински съветник в Рио де Жанейро между 1993 и 1997 година, той полага основите и на „законодателния театър“.

Боал е завършил в Колумбийския университет (САЩ), където изучава техниките на Брехт и Станиславски. След следването си се завръща в Бразилия и оглавява театър Арена в Сао Паоло, където постига значителен успех. След преврата в държавата през 1964 г. е арестуван за културната си дейност и прогонен в съседна Аржентина, където остава в изгнание в продължение на пет години. В този период написва няколко книги, сред които и „Театъра на потиснатите“ (1973 г.). Произведението се превръща в основа на форумния театър като сценична форма и метод за разрешаване на обществени конфликти. Най-разпознаваемата му особеност е активното участие на публиката в този процес.

Кога и къде?

Заниманията ще се проведат в:
Центъра за трансфер на технологии в Пловдив
(Дом на Културата „Борис Христов“)
на 19-и октомври 2017 г.
и
в Центъра за творческо обучение в София
(Стадион Академик, ниво 2)
а 20-и октомври 2017 г.
Линк към страницата с контакти.

По програма уоркшопът продължава от 9.30 ч. до 15.30 ч. с пауза за обяд.

Работният език е английският!

Цената на курса е 90 лв. на човек. При регистрирани двама или повече участници от една и съща образователна институция, таксата е 80 лв. на човек.

Учителите получават удостоверение за преминато обучение, както и един квалификационен кредит.

За записвания, използвайте следната регистрационна форма.